Yozgat Bozok Üniversitesi

HABERLER

ÜNİVERSİTEMİZ “YOBÜ” MARKASI İLE KENEVİR YAĞI KATKILI ANTİBAKTERİYEL SIVI SABUN ÜRETTİ

ÜNİVERSİTEMİZ “YOBÜ” MARKASI İLE KENEVİR YAĞI KATKILI ANTİBAKTERİYEL SIVI SABUN ÜRETTİ

Kenevir üzerine ihtisaslaşan Üniversitemiz, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kenevir yağı katkılı antibakteriyel sıvı sabun üretti.


Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü laboratuvarlarında ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Hazer öncülüğünde üretimi gerçekleştirilen kenevir yağı katkılı antibakteriyel köpük ve sıvı el sabunu, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Şenol Akın, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Uğur Kölemen’in katılımı ile basın mensuplarına tanıtıldı.


Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Laboratuvarında "YOBÜ" ismiyle üretilen kenevir yağı katkılı antibakteriyel sıvı sabunun tanıtımını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin 2006 yılında, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin ise 1994 yılında kurulduğunu ve fakültemizde fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerin de yer aldığını, bu süreçte sadece fakültelerimizin eğitim-öğretim kalitesini yükseltmeye dönük değil, varolan bilimsel potansiyellerini de kullanma noktasında teşvik ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:


“Özellikle COVID-19 virüsü ile mücadele kapsamında ortaya çıkan tablo, temizlik malzemelerine ciddi rağbetin oluşmasına neden oldu. Hatta marketlerimizde antibakteriyel sıvı sabun bulma noktasında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Böyle bir süreçte bizler de; hem altyapısı itibariyle hem de öğretim üyesi kadrosu ile nitelikli bir yere sahip Kimya Bölümümüzde var olan potansiyeli harekete geçirmek istedik. Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Doç. Dr. Orhan Hazer hocamızın başkanlığında içinde bulunduğumuz laboratuvarı on beş gün içinde hazırlayarak iki gün öncesinde de üretime başlatmış bulunmaktayız.”


Rektörümüz Prof. Dr. Karadağ, "Burada görevli hocalarımızla günlük kapasitesi bir tona varabilecek sıvı ve köpük formunda antibakteriyel sabun üretimi hedeflenirken, aynı zamanda bizim ihtisas alanımız olan endüstriyel kenevirin yağını kullanarak; sabuna cildi koruma, nemlilik sağlama özelliği ve cilde esneklik vermesi yanında tırnak sağlığına da olumlu etkisinin olduğu özellikler verilmiş olundu. Yapılacak üretimle bölgemize, hatta şehir dışına da Yozgat Bozok Üniversitesi’nin markası olan kenevir yağı esaslı antibakteriyel bu ürünü taleplere bağlı olarak arz etmeyi planlamaktayız.” dedi. 


Hem Yozgat genelinden, hem de il dışından sabuna talep olduğuna değinen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretimine talip olanlar dahi oldu. Bizim amacımız, ihtisas alanımız olan endüstriyel keneviri kozmetikten tekstile, biyoenerjiden yapı malzemelerinin üretimine varan çok geniş bir yelpazede ürünler ortaya çıkarmak ve Yozgat'ta konuçlanmaları şartıyla bu ürünleri müteşebbislere sunmaktır.”


Projenin başında yer alan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Hazer ise basın mensuplarına üretim aşamasını başından sonuna kadar anlatarak bilgilendirdi.

15.09.2020 12:53