Yozgat Bozok Üniversitesi

HABERLER

REKTÖR YARDIMCIMIZ PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ TARIM ORMAN AKADEMİSİ ONLİNE PROGRAMININ KONUĞU OLDU

REKTÖR YARDIMCIMIZ PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ TARIM ORMAN AKADEMİSİ ONLİNE PROGRAMININ KONUĞU OLDU

Üniversitemiz Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Mucizevi Bitki Kenevir” konu başlıklı Tarım Orman Akademisi online programına konuk oldu.

Programın sunucusu Gamze Aceha’nın sorularını yanıtlayan Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz,  kenevir ile ilgili merak edilen soruları  cevaplandırarak,  kenevirin geçmişten günümüze dünyanın kadim bitkileri arasında yer aldığını ve sağlıktan inşaata, tekstilden otomotiv sektörüne kadar birçok kullanım alanına sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimine yönelik tavsiyeleri ile  son zamanlarda stratejik bir tarım ürünü olarak ülke gündeminde yer alan kenevirin tekstilden otomobil sektörüne, inşaat malzemelerinden kozmetik ürünlere, biyokütle yoluyla enerji sektöründen gıda sanayine kadar bir çok alanda kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Türkiye'de kenevirin ekonomiye kazandırılması ve daha fazla katma değer elde edilmesini sağlamak amacıyla "endüstriyel kenevir" alanında İhtisas Üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi'nde 7 araştırma grubu ile 100´ün üzerinde akademisyen endüstriyel kenevir alanında bilimsel çalışmalar yürüttüğünü ve önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini”  ifade  etti. Endüstriyel kenevirin çok farklı kategorilerde binlerce kullanım alanının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, “ Kenevirin kökünden, sapından, yapraklarından ve tohumlarından faydalanılarak yapılan ürünler arasında kağıt, kumaş, yapı malzemeleri, plastik gibi endüstriyel ürünler ve yemeklik yağ, un, krem ve günümüzde çok popüler CBD yağı gibi gıda kozmetik  gibi ürünler elde ediliyor. Çok farklı sanayi kollarını destekleyen farklı sanayi sektörlerine hammadde oluşturan kenevirin,  özellikle ilaç ham maddesi olarak kullanımına yönelik yasal düzenlemenin yapılmasıyla hem bu alandaki tarımsal üretimin, hem de sanayinin katma değerinin artacağına inanıyorum ”diye konuştu.

Programın Youtube Kaydı: 

Tıklayınız

11.04.2021 23:20