Bozok Üniversitesi

NEWS

REKTÖRÜMÜZ PROF.DR.KARADAĞ KENEVİR ÇALIŞTAYINA KATILDI

REKTÖRÜMÜZ PROF.DR.KARADAĞ KENEVİR ÇALIŞTAYINA KATILDI

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması kapsamında "Endüstriyel Kenevir” alanında İhtisaslaşan Üniversitemiz bu yöndeki çalışmalarına start verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde düzenlenen “Kenevir Çalıştayına” katılarak "Sürdürülebilir Biyomalzeme ve Biyoenerji için: Endüstriyel Kenevir”  projesini anlattı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi’nde düzenlenen çalıştayda, kenevirin tarihsel ve hukuksal arka planı, dünyada kenevir pazarı, endüstriyel kenevir üretimi ve kenevirin Türkiye’deki durumu, kenevirin sağlık alanında kullanımı, biyodizel ve biyokompozit olarak kullanımı, yenilenebilir enerji kaynağı olarak kenevir gibi konu başlıkları ele alındı.

Çalıştayda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, üniversitemizin, endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşmaya yönelik izlenecek yol haritası ve atılacak adımlara ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

“Sürdürülebilir Biyomalzeme ve Biyoenerji için: Endüstriyel Kenevir” projesi ile kısa sürede kenevirin değerlendirildiği bütün alanlara yöneleceklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ üzerinde yoğunlaşacakları üç temel çalışma alanının batarya yapımı, biyoenerji ve kenevir esaslı ilaç hammaddesi üretimi olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ projenin ayrıca tekstil, otomotiv, kağıt, inşaat ve bunun gibi sektörlere katkı sağlayarak dışa bağımlılığın azaltılması, istihdamın artırılması ve bölgedeki göçün önüne geçilmesi gibi önemli kazanımlar sağlayacağını ifade etti.

Çok sayıda akademisyenin katıldığı çalıştay da Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz da kenevir üretimi, kenevirden elde edilen ürünler ve kenevirin katma değer olarak bölgesine sağlayacağı kazanımlar hakkında bilgi verdi.

15.09.2020 12:58